Hladetina

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4h
Ukupno vrijemeUkupno
4h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Hladetina  by Shutterstock Shutterstock

Hladetina ili dželadija je poznato ličko jelo koje volite ili ne volite. Ako spadate u prvu skupinu, onda imamo savršen recept za vas. Svinjski dijelovi, kao što su nogice, uši, rep i glava, se kuhaju u vodi s povrćem i paprom. Kuhana juha poslužuje se dobro ohlađena u krutom stanju.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgvinjskog mesa (svinjske nogice, uši, jezik, kožice, hrskavica, dimljeno meso, svinjska glava, njuška)
1luk
200 gkorijena celera
100 gkorijena peršina
Nekoliko zrna papra
3mrkve
2 listalovora
Sol
Crvena paprika, po želji
Tvrdo kuhano jaje, po želji

Priprema

1 Pripremite sastojke

Meso operite i stavite u hladnu vodu na laganu vatru da se kuha s korjenastim povrćem i začinima. Kada voda zakuha, oberite pjenu s vrha kako bi vam hladetina bila čista.

Ono povrće koje želite sačuvati i jesti kasnije u hladetini stavite kuhati zadnjih 45 minuta (mrkva).


2 Kuhajte

Hladetinu kuhajte 3-4 sata, sve dok se meso ne počne odvajati od kosti. 


3 Raspodijelite u zdjele

Kada se meso skuha, izvadite ga da se ohladi, a dobivenu tekućinu procijedite kroz gazu.

Meso očistite od kostiju i s komadima povrća rasporedite na dno posuda. Prema želji možete dodati tvrdo kuhano jaje ili mljevenu papriku. 


4 Ohladite

Zalijte povrće i meso s procijeđenom tekućinom, ostavite na hladnom mjestu dok se ne stisne i poslužite.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.