Svježu hobotnicu najbolje je isti dan očistiti i upotrijebiti. Izvrnite unutrašnjost hobotnice na van i odstranite utrobu, krakove nemojte dirati. Vratite hobotnicu u prirodni položaj pa odstranite oči , a iz sredine krakova uklonite zube. Na kraju djelomično odstranite vanjsku opnu s tijela hobotnice i isperite ju pod vodom.
Stavite hobotnicu u veći lonac s vodom, glavom okrenutom prema dnu s krakovima okrenutima prema površini. Kako hobotnica ne bi ostala žilava ubacite u vodu pluteni čep. U vodu dodajte i glavicu luka, lovorov list i 3 češnja češnjaka. Kuhajte na srednje jakoj vatri najmanje sat vremena. Hobotnica je kuhana kad je mekana na sredini glave kod očiju.
Hobotnicu izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. Ohlađenu narežite na kolutiće, a krajeve krakova narežite na veće komade.
U posoljenu vodu stavite krumpir u ljusci pa kuhajte dok ne bude mekan. Kuhani krumpir ocijedite, ostavite da se ohladi, a zatim ga ogulite i narežite na kockice.
Luk očistite i narežite na ploške, češnjak protisnite, peršin sitno nasjeckajte, a rajčice narežite na kockice.
Ohlađenu i narezanu hobotnicu stavite u veću zdjelu. Dodajte skuhani i narezani krumpir, luk, češnjak, peršin i rajčice. Umiješajte kapare, narezane masline i rikolu. Začinite sa soli i paprom po ukusu, te prelijte s octom i maslinovim ulje po ukusu pa sve dobro promiješajte. Po želji ohladite. Rasporedite u tanjure, prelijte s par kapi maslinovog ulja i poslužite.