Salata od hobotnice

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 45min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Salata od hobotnice by Shutterstock Shutterstock

Za pripremu ove salate trebat će vam nešto više vremena, a za početak hobotnicu je potrebno očistiti i skuhati. Neki tvrde kako pluteni čep u vodi s hobotnicom tijekom kuhanja utječe na mekoću, dok drugi tvrde da to nema nikakve veze, ovaj put korištenje plutenog čepa ostavljamo na vama.   

 Dok se kuha, pripremite ostale sastojke za salatu. Salatu po želji umjesto octa možete začiniti i limunovim sokom. 


Sastojci

Broj porcija
4

Hobotnica

1hobotnica težine otprilike 2 kg
1 glavicaluka
1lovorov list
3 češnjačešnjaka
1pluteni čep (po izboru)
voda

Salata

1 glavicaluka
2 češnjačešnjaka
2 žlicekapara
4 žlicemaslina, bez koštica i narezane
1vezica peršina
3srednja krumpira
2srednje rajčice
4šake rikole
maslinovo ulje
ocat
sol, po ukusu
papar, po ukusu

Priprema

Hobotnica

1 Očistite hobotnicu

Svježu hobotnicu najbolje je isti dan očistiti i upotrijebiti. Izvrnite unutrašnjost hobotnice na van i odstranite utrobu, krakove nemojte dirati. Vratite hobotnicu u prirodni položaj pa odstranite oči , a iz sredine krakova uklonite zube. Na kraju djelomično odstranite vanjsku opnu s tijela hobotnice i isperite ju pod vodom.


2 Kuhajte

Stavite hobotnicu u veći lonac s vodom, glavom okrenutom prema dnu s krakovima okrenutima prema površini. Kako hobotnica ne bi ostala žilava ubacite u vodu pluteni čep. U vodu dodajte i glavicu luka, lovorov list i 3 češnja češnjaka. Kuhajte na srednje jakoj vatri najmanje sat vremena. Hobotnica je kuhana kad je mekana na sredini glave kod očiju. 


3 Ohladite

Hobotnicu izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. Ohlađenu narežite na kolutiće, a krajeve krakova narežite na veće komade. 

Salata

4 Pripremite krumpir

U posoljenu vodu stavite krumpir u ljusci pa kuhajte dok ne bude mekan. Kuhani krumpir ocijedite, ostavite da se ohladi, a zatim ga ogulite i narežite na kockice. 


5 Narežite

Luk očistite i narežite na ploške, češnjak protisnite, peršin sitno nasjeckajte, a rajčice narežite na kockice. 


6 Sjedinite sastojke

Ohlađenu i narezanu hobotnicu stavite u veću zdjelu. Dodajte skuhani i narezani krumpir, luk, češnjak, peršin i rajčice. Umiješajte kapare, narezane masline i rikolu. Začinite sa soli i paprom po ukusu, te prelijte s octom i maslinovim ulje po ukusu pa sve dobro promiješajte. Po želji ohladite. Rasporedite u tanjure, prelijte s par kapi maslinovog ulja i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.