Patlidžani punjeni mljevenim mesom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Patlidžani punjeni mljevenim mesom by Shutterstock Shutterstock

Ovo je klasični recept za patlidžane punjene mljevenim mesom i rajčicom – u Turskoj je ovo jelo poznato pod nazivom Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, dodati u smjesu povrće koje volite – papriku, tikvicu... Ako volite sir, naribajte ga po napunjenim lađicama. Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena.

Sastojci

Broj porcija
4
4patlidžana
350 gmiješanog mljevenog mesa
2manje glavice luka
2 režnjačešnjaka
3manje rajčice
maslinovo ulje
1 žlicacrvene paprike
sol, papar
100 gribanog sira

Priprema

1Dinstajte mljeveno meso s lukom

Prvo pripremite punjenje od miješanog mljevenog mesa. Na ulju popržite luk i meso, 20-ak minuta. Začinite meso. Pržite dok tekućina ne ispari.


2 U smjesu dodajte rajčicu i začine

U mljeveno meso dodajte narezanu rajčicu, maslinovo ulje, češnjak, začine i sve dinstajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Na kraju dodajte peršin.


3 Izdubite lađice od patlidžana

Operite i prerežite po duljini na pola patlidžane. Žlicom izdubite unutrašnjost. Posolite ih kako bi pustili višak tekućine i izgubili gorčinu.


4 Punjenje od patlidžana dodajte mesu

Dio patlidžana koji ste izdubili narežite na kocke i posolite ga. Nakon nekog vremena istisnite tekućinu iz njega. Ovo punjenje dodat ćete u smjesu s mesom i rajčicom koju ste prethodno pripremili.


5 Napunite lađice

U izdubljenje lađice dodajte smjesu – ako volite ljuto, slobodno dodajte čili . Ravnomjerno ju rasporedite po lađicama.


6 Stavite patlidžane u pećnicu

Pecite napunjene patlidžane u zagrijanoj pećnici 20 min na 200 stupnjeva. Ako volite sir, naribajte ga po patlidžanima. Kada su gotovi, poslužite ih tople.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.