Doba je godine za...

rajcica
Rajčica
tikvice
Tikvice
jagode
Jagode
sparoge
Šparoge
kelj
Kelj
visnje
Višnje
breskve
Breskve
matovilac
Matovilac
spinat
Špinat
bijeli-kupus
Bijeli kupus
nektarine
Nektarine
poriluk
Poriluk
prokulice
Prokulice
mahuna
Mahuna
rotkvica
Rotkvica
nar
Nar
krumpir
Krumpir
grasak
Grašak
brokula
Brokula
blitva
Blitva
kivi
Kivi
patlidzan
Patlidžan
lubenica
Lubenica
radic
Radič
cikla
Cikla
persin
Peršin
zelena-salata
Zelena salata

Najnoviji recepti

Stracciatella alla Romana
15min

Evo jednostavnog i autentičnog recepta za Stracciatella alla Romana – tradicionalnu rimsku juhu od jaja za 4 osobe.

Limunada od lubenice
(8)
15min

Lubenada, ili limunada od lubenice, savršeno je piće za vruće dane. Spoj slatke lubenice i kiselkastog limuna stvara izuzetno osvježavajuću kombinaciju, idealnu za druženja, roštiljanje ili jednostavno uživanje u hladu. U nastavku donosimo recept za 2 litre lubenade – dovoljno za otprilike 6 do 8 čaša, odnosno 4 do 6 osoba.

Punjeni pileći BBQ steak sa salatom i krumpirom
PROMO
45min

U Lidlu ćete ovog tjedna pronaći svježi pileći BBQ steak snižen 22 posto, jednako kao i sir trapist. Dalmatinska panceta snižena je 29 posto, kuhana šunka 30 posto, a od toga možete napraviti punjene pileće odreske.

Čips od tikvica
(8)
1h 25min

Ako tražite zdraviju alternativu klasičnom čipsu, ali ne želite kompromis kad je riječ o okusu i hrskavosti – ovaj čips od tikvica će vas oduševiti. Savršen kao međuobrok, prilog uz jelo ili lagana grickalica uz film, čips od tikvica postat će hit u kuhinji, a možete ga poslužiti uz umak po želji.

Hladna juha od krastavaca
10min

Ova je juha savršena za dane kada se preznojimo i od same pomisli na štednjak. Aromatična je, glatko klizi nepcem, a orasi joj daju mrvicu hrskavosti. Brza je, laka i jednostavna za pripremiti.

Naan - indijski kruh
1h 15min

Naan je vrsta mekog, tankog kruha koji potječe iz Indije i vrlo je popularan u kuhinjama južne Azije, ali i na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji. Priprema se od bijelog (pšeničnog) brašna, kvasca ili praška za pecivo, jogurta i vode, a tradicionalno se peče u posebnoj glinenoj peći koja se zove tandoor, na vrlo visokoj temperaturi. Upravo zbog tog načina pečenja naan ima prepoznatljivu mekanu, ali i lagano hrskavu teksturu te blago zadimljeni okus.Možete ga napraviti i vi i ispeći na tavici, a recept za ovaj slasni, tanki kruh koji ide uz razna jela podijelila je naša čitateljica Adriana Drljo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? - ona ga je poslužila uz chili con carne.

Punjene paprike s puretinom
1h 20min

"Dok sam bila dijete, često smo pripremali punjene paprike, a iako ovo jelo vuče korijene iz istočne Europe, kod nas je bilo dio obiteljske tradicije - osobito kad bi paprika bilo u izobilju", napisala je slavna kuharica Lidia Bastianich.Iako se nadjev obično sastoji od miješanog mljevenog mesa (svinjetine, govedine i teletine), ova je verzija nešto lakša i koristi se mljevena puretina i dodatak povrća. Lidia dodaje da je recept vrlo jednostavan i svima uvijek uspije. "Pazite da ne prepunite paprike - nadjev bi tijekom kuhanja mogao iscuriti van. Jelo možete čuvati u hladnjaku, a dok mi je majka bila živa, znala ih je zamrznuti u posudicama od pola litre, s malo umaka", napisala je uz recept.

Banana bread s čokoladom
1h 20min

Ovo je recept preuzet s Bon Apetita, dodao sam neke svoje preinake, ali ništa dramatično tako da slobodno pratite originalni recept na njihovim stranicama ili YouTube kanalu. Taj recept je meni daleko najbolji, sladak, sočan i s intenzivnim okusom banane. Ako volite dodajte sitno nasjeckane orahe, možete i bez čokolade ako vam ne paše, ali mislim da tamna čokolada daje posebno dobar kontrast slatkom kolaču. Možete i dodati ekstrakt vanilije ili dio šećera zamijeniti vanili šećerom. Jedini manje tipičan sastojak je melasa, može se kupiti u Tvornici Zdrave Hrane i vjerojatno na još par mjesta. Ako je nemate, može se zamijeniti šećer i melasa s 200g smeđeg šećera, kao što je u originalnom receptu. Možete i u potpunosti izostaviti melasu, ali bit će manje sočan kolač. Moja preporuka bi bila da nabavite pakiranje jer traje jako dugo i iskoristiva je gdje god recept zatraži smeđi šećer, a zauzima puno manje prostora u kuhinji. Tamnu čokoladu možete zamijeniti s mliječnom ili kombinacijom mliječne i tamne, ali u tom slučaju smanjite malo količinu šećera. Ovo je idealna upotreba za banane koje su počele crniti, takve banane su najslađe i odlično pašu u kolaču. Ja volim pojedine banane koje počnu crniti staviti u frizer i napraviti ovaj recept kad ih se nakupi 5 u frizeru. Treba ih onda odmrznuti par sati i ocijediti vodu koja se nakupi kod smrzavanja.

Lazanje s tikvicama i sirom
1h 15min

Ovdje je recept za lagane, ljetne lazanje s tikvicama i sirom koje morate probati sada kada je sezona tikvica u punom jeku. Budući da u njih ne ide meso, pogodne su i za vegetarijance.

Brzo lisnato s malinama i orasima
PROMO
35min

Savršen desert za ljetne dane.

Musaka od tikvica
PROMO
1h

Domaća tikvica ovog je tjedna u Lidlu snižena 40 posto, mljeveno meso 31 posto, a uz još par sastojaka možete napraviti finu ljetnu musaku od tikvica.

Čupava pita od marelica
1h

U sezoni marelica što najbolje paše uz popodnevnu kavicu? Pa prhka pita od marelica,baš kao bakina.

Najfiniji krumpir iz pećnice
50min

Tajna najsočnijeg krumpira nije samo u vrsti krumpira, već i u načinu pripreme, začinima i malim trikovima koji ga pretvaraju u pravo malo gastronomsko čudo. Jedan takav trik otkrila je i naša čitateljica Selma Omerbegović u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?"Slađi od mesa. Samo tri začina su dovoljna za preukusan mladi krumpir iz pećnice", napisala je uz fotografiju sočnog mladog krumpira, tek izvađenog iz pećnice, a podijelila je i recept po kojem ga je pripremala. Donosimo ga u nastavku.

Tortilje bez glutena
40min

Ako ne podnosite gluten, a jedu vam se tortilje, isprobajte ove domaće tortilje napravljene s bezglutenskim brašnom. Iskoristite ih za pripremu tacosa, enchilada, taquitosa ili bilo kojeg drugog meksičkog jela koje vam padne na pamet.

Pavlova rolada
1h 5min

"Ostalo mi je bjelanjaka i ovo je najbolji način kako ih iskoristiti. Ako vam nije ostalo bjelanjaka i ovaj kolač radite od četiri jaja, jednostavno možete napraviti kremu sa žumanjcima umjesto vrhnja za šlag kako sam ja radila. Vrlo jednostavno, fino i brzo gotovo", piše naša čitateljica Antonia, koja je ovaj recept podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Raffaello kokos torta
6min

Ako ste ljubitelj laganih, kremastih deserata i neodoljivog okusa kokosa, Raffaello torta bez pečenja idealan je izbor za vas. Ova torta inspirirana popularnim Raffaello kuglicama savršeno spaja bogatstvo bijele čokolade i nježnost kokosa - i to sve bez uključivanja pećnice. Osim što izgleda elegantno i privlačno, priprema je jednostavna, što je čini idealnim desertom za posebne prilike.

Tjestenina sa špinatom i domaćom slaninom
PROMO
25min

Brza i jednostavna tjestenina sa zdravim i ukusnim sastojcima. Prikladna za svaki dan, pa i za ponijeti na posao.

Salata od mrkve
10min

Lagana i superzdrava salata od mrkve koja je postala pravi hit na društvenim mrežama.

Pileći zabatak i mladi krumpir iz pećnice
PROMO
40min

U Lidlu ćete ovog tjedna pronaći file otkoštenog zabatka koji je snižen 21 posto, a ako ga ispečete u pećnici zajedno s mladim krumpirom, dobit ćete brz i jednostavan nedjeljni ručak, a možete ga napraviti i bilo koji drugi dan u tjednu.

Brioche burger peciva
4h

Ako ste u potrazi za savršenim, mekanim i lagano slatkastim brioche burger pecivima, idealne za smash burgere, klasične burgere, cheeseburgere ili sendviče, na pravom ste mjestu. U nastavku donosimo recept koji je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelio naš čitatelj Aleksandar Vrhovec.

Kremasti kolač s jagodama i biskvitom
40min

Sezona je jagoda i najbolje ih je iskoristiti za pripremu sočnih kolača. Recept za jedan takav kolač podijelila je naša čitateljica Adriana Drljo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a mi ga prenosimo u nastavku.

Rižoto s kozicama
40min

Rižoto s kozicama klasično je mediteransko jelo koje savršeno spaja kremastu teksturu riže s delikatnim okusom morskih plodova. Idealan je izbor za sve koji žele pripremiti nešto posebno, a ipak jednostavno i brzo. U nastavku donosimo provjereni recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca – savršen je za obiteljski ručak, romantičnu večeru ili druženje s prijateljima.

Punjeni šampinjoni
PROMO
35min

Punjeni šampinjoni zasitan su prilog, a mogu biti i glavno jelo.

Čimbur
12min

Čimbur je tradicionalno jelo s jajima porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Postoje brojne verzije, a jelo je jednostavno, zasitno i brzo se priprema.

Index kuhinja

Mnogi se čude kada čuju da se popularno voće može ovako jesti - jeste li probali?

Mnogi se čude kada čuju da se popularno voće može ovako jesti - jeste li probali?

Popularno ljetno voće može se pripremiti i na roštilju, što joj daje potpuno novi okus i teksturu.
Festival sladoleda vraća se na otok Krk, počinje već sljedeći tjedan

Festival sladoleda vraća se na otok Krk, počinje već sljedeći tjedan

POPULARNI Festival sladoleda održava se od 7. do 13. srpnja.
Španjolci obožavaju ovu ludu tradiciju - "Vino leti na sve strane"

Španjolci obožavaju ovu ludu tradiciju - "Vino leti na sve strane"

U ŠPANJOLSKOM gradiću Haro svake se godine održava kaotična i vesela vinska bitka u kojoj se tisuće ljudi međusobno polijevaju litrama crnog vina, slaveći tradiciju duboko ukorijenjenu u lokalnu povijest i kulturu.
Maslinovo ulje u Hrvatskoj je duplo skuplje od onog u Europskoj uniji - zašto?

Maslinovo ulje u Hrvatskoj je duplo skuplje od onog u Europskoj uniji - zašto?

IAKO cijene maslinovog ulja u Europi padaju, u Hrvatskoj i dalje rastu – i to gotovo dvostruko u odnosu na europski prosjek.