Evo jednostavnog i autentičnog recepta za Stracciatella alla Romana – tradicionalnu rimsku juhu od jaja za 4 osobe.
Lubenada, ili limunada od lubenice, savršeno je piće za vruće dane. Spoj slatke lubenice i kiselkastog limuna stvara izuzetno osvježavajuću kombinaciju, idealnu za druženja, roštiljanje ili jednostavno uživanje u hladu. U nastavku donosimo recept za 2 litre lubenade – dovoljno za otprilike 6 do 8 čaša, odnosno 4 do 6 osoba.
U Lidlu ćete ovog tjedna pronaći svježi pileći BBQ steak snižen 22 posto, jednako kao i sir trapist. Dalmatinska panceta snižena je 29 posto, kuhana šunka 30 posto, a od toga možete napraviti punjene pileće odreske.
Ako tražite zdraviju alternativu klasičnom čipsu, ali ne želite kompromis kad je riječ o okusu i hrskavosti – ovaj čips od tikvica će vas oduševiti. Savršen kao međuobrok, prilog uz jelo ili lagana grickalica uz film, čips od tikvica postat će hit u kuhinji, a možete ga poslužiti uz umak po želji.
Ova je juha savršena za dane kada se preznojimo i od same pomisli na štednjak. Aromatična je, glatko klizi nepcem, a orasi joj daju mrvicu hrskavosti. Brza je, laka i jednostavna za pripremiti.
Naan je vrsta mekog, tankog kruha koji potječe iz Indije i vrlo je popularan u kuhinjama južne Azije, ali i na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji. Priprema se od bijelog (pšeničnog) brašna, kvasca ili praška za pecivo, jogurta i vode, a tradicionalno se peče u posebnoj glinenoj peći koja se zove tandoor, na vrlo visokoj temperaturi. Upravo zbog tog načina pečenja naan ima prepoznatljivu mekanu, ali i lagano hrskavu teksturu te blago zadimljeni okus.Možete ga napraviti i vi i ispeći na tavici, a recept za ovaj slasni, tanki kruh koji ide uz razna jela podijelila je naša čitateljica Adriana Drljo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? - ona ga je poslužila uz chili con carne.
"Dok sam bila dijete, često smo pripremali punjene paprike, a iako ovo jelo vuče korijene iz istočne Europe, kod nas je bilo dio obiteljske tradicije - osobito kad bi paprika bilo u izobilju", napisala je slavna kuharica Lidia Bastianich.Iako se nadjev obično sastoji od miješanog mljevenog mesa (svinjetine, govedine i teletine), ova je verzija nešto lakša i koristi se mljevena puretina i dodatak povrća. Lidia dodaje da je recept vrlo jednostavan i svima uvijek uspije. "Pazite da ne prepunite paprike - nadjev bi tijekom kuhanja mogao iscuriti van. Jelo možete čuvati u hladnjaku, a dok mi je majka bila živa, znala ih je zamrznuti u posudicama od pola litre, s malo umaka", napisala je uz recept.
Ovo je recept preuzet s Bon Apetita, dodao sam neke svoje preinake, ali ništa dramatično tako da slobodno pratite originalni recept na njihovim stranicama ili YouTube kanalu. Taj recept je meni daleko najbolji, sladak, sočan i s intenzivnim okusom banane. Ako volite dodajte sitno nasjeckane orahe, možete i bez čokolade ako vam ne paše, ali mislim da tamna čokolada daje posebno dobar kontrast slatkom kolaču. Možete i dodati ekstrakt vanilije ili dio šećera zamijeniti vanili šećerom. Jedini manje tipičan sastojak je melasa, može se kupiti u Tvornici Zdrave Hrane i vjerojatno na još par mjesta. Ako je nemate, može se zamijeniti šećer i melasa s 200g smeđeg šećera, kao što je u originalnom receptu. Možete i u potpunosti izostaviti melasu, ali bit će manje sočan kolač. Moja preporuka bi bila da nabavite pakiranje jer traje jako dugo i iskoristiva je gdje god recept zatraži smeđi šećer, a zauzima puno manje prostora u kuhinji. Tamnu čokoladu možete zamijeniti s mliječnom ili kombinacijom mliječne i tamne, ali u tom slučaju smanjite malo količinu šećera. Ovo je idealna upotreba za banane koje su počele crniti, takve banane su najslađe i odlično pašu u kolaču. Ja volim pojedine banane koje počnu crniti staviti u frizer i napraviti ovaj recept kad ih se nakupi 5 u frizeru. Treba ih onda odmrznuti par sati i ocijediti vodu koja se nakupi kod smrzavanja.
Ovdje je recept za lagane, ljetne lazanje s tikvicama i sirom koje morate probati sada kada je sezona tikvica u punom jeku. Budući da u njih ne ide meso, pogodne su i za vegetarijance.
Domaća tikvica ovog je tjedna u Lidlu snižena 40 posto, mljeveno meso 31 posto, a uz još par sastojaka možete napraviti finu ljetnu musaku od tikvica.
U sezoni marelica što najbolje paše uz popodnevnu kavicu? Pa prhka pita od marelica,baš kao bakina.
Tajna najsočnijeg krumpira nije samo u vrsti krumpira, već i u načinu pripreme, začinima i malim trikovima koji ga pretvaraju u pravo malo gastronomsko čudo. Jedan takav trik otkrila je i naša čitateljica Selma Omerbegović u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?"Slađi od mesa. Samo tri začina su dovoljna za preukusan mladi krumpir iz pećnice", napisala je uz fotografiju sočnog mladog krumpira, tek izvađenog iz pećnice, a podijelila je i recept po kojem ga je pripremala. Donosimo ga u nastavku.
Ako ne podnosite gluten, a jedu vam se tortilje, isprobajte ove domaće tortilje napravljene s bezglutenskim brašnom. Iskoristite ih za pripremu tacosa, enchilada, taquitosa ili bilo kojeg drugog meksičkog jela koje vam padne na pamet.
"Ostalo mi je bjelanjaka i ovo je najbolji način kako ih iskoristiti. Ako vam nije ostalo bjelanjaka i ovaj kolač radite od četiri jaja, jednostavno možete napraviti kremu sa žumanjcima umjesto vrhnja za šlag kako sam ja radila. Vrlo jednostavno, fino i brzo gotovo", piše naša čitateljica Antonia, koja je ovaj recept podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Ako ste ljubitelj laganih, kremastih deserata i neodoljivog okusa kokosa, Raffaello torta bez pečenja idealan je izbor za vas. Ova torta inspirirana popularnim Raffaello kuglicama savršeno spaja bogatstvo bijele čokolade i nježnost kokosa - i to sve bez uključivanja pećnice. Osim što izgleda elegantno i privlačno, priprema je jednostavna, što je čini idealnim desertom za posebne prilike.
Brza i jednostavna tjestenina sa zdravim i ukusnim sastojcima. Prikladna za svaki dan, pa i za ponijeti na posao.
Lagana i superzdrava salata od mrkve koja je postala pravi hit na društvenim mrežama.
U Lidlu ćete ovog tjedna pronaći file otkoštenog zabatka koji je snižen 21 posto, a ako ga ispečete u pećnici zajedno s mladim krumpirom, dobit ćete brz i jednostavan nedjeljni ručak, a možete ga napraviti i bilo koji drugi dan u tjednu.
Ako ste u potrazi za savršenim, mekanim i lagano slatkastim brioche burger pecivima, idealne za smash burgere, klasične burgere, cheeseburgere ili sendviče, na pravom ste mjestu. U nastavku donosimo recept koji je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelio naš čitatelj Aleksandar Vrhovec.
Sezona je jagoda i najbolje ih je iskoristiti za pripremu sočnih kolača. Recept za jedan takav kolač podijelila je naša čitateljica Adriana Drljo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a mi ga prenosimo u nastavku.
Rižoto s kozicama klasično je mediteransko jelo koje savršeno spaja kremastu teksturu riže s delikatnim okusom morskih plodova. Idealan je izbor za sve koji žele pripremiti nešto posebno, a ipak jednostavno i brzo. U nastavku donosimo provjereni recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca – savršen je za obiteljski ručak, romantičnu večeru ili druženje s prijateljima.