Podvarak je starinsko jelo od kiselog kupusa i mesa, posebno popularno za vrijeme zimskih mjeseci, a radi se u svim zemljama bivše Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj. Može se napraviti s bilo kakvim mesom, od svinjetine i junetine do lagano kuhane piletine, a nekoć se radilo i u vrijeme blagdana.
Omiljeno jelo koje mnogi obožavaju, a u grah po želji možete dodati i suho meso, kobasice ili slaninu.
Čitateljica Martina Dod je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila recept za mađaricu za koju tvrdi da je najbolja, donosimo ga u nastavku.
Ako nemate ideja što kuhati za ručak, inspirirajte se ovim receptom naše čitateljice Slave Hodak za goveđi gulaš. Podijelila ga je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Ako volite slastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste k tome aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji cijeli internet - Brooki cookies.Riječ je o keksićima koji su nešto veći od klasičnih cookiesa kakve inače viđamo, a iza cijele priče stoji australska slastičarka Brooke Bellamy, poznatija kao Brooki. Osim keksića, ona radi i torte i razne druge slastice, no najpoznatija je po keksima koji dolaze u raznim okusima.Recepti za sve njezine kekse dostupni su u njezinoj kuharici Brooki koja je nedavno izašla, a u nastavku donosimo recept za njezine najpopularnije kekse New York Cookies.
Povrće iz hladnjaka možete iskoristiti za jednostavan i jako fin umak koji možete koristiti odmah ili pohraniti u staklenke.
Jeste li već probali napraviti palačinke iz pećnice? Ovo je malo drugačiji recept od onoga za zapečene palačinke jer se u ovom slučaju palačinke ne peku prethodno, već samo u pećnici, a recept je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila naša čitateljica Ines Skrobo Ex-Čindrak.
Na TikToku svi rade takozvanu tursku tjesteninu, jelo od tjestenine, mljevene janjetine i nekoliko umaka, a recept za ovo viralno jelo pronađite u nastavku.
Česnica, koja se često naziva i božićna pogača, okrugli je kruh koji je u srpskoj tradiciji neizostavan dio Božića. Pravi se od pšeničnog brašna i peče se na Badnjak ili rano na božićno jutro, a njena priprema može biti popraćena raznim pravilima i ritualima, kao što je onaj da se prilikom miješanja u tijesto stavi novčić.
Makalo je tradicionalno sjevernomakedonsko jelo bazirano na češnjaku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od češnjaka, toplog ulja ili maslaca, vinskog octa, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu zdjelu i dobro promiješaju. Ovom se jelu često dodaju sušena crvena paprika, nasjeckani peršin, ljute papričice, orasi, mlijeko ili jogurt
Splitska torta specijalitet je dalmatinske kuhinje, a recept za nju je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila naša čitateljica Nera Nikolić. "Nemojte je načeti isti dan, pričekajte najmanje dva dana da kore malo omekšaju i ne čuvajte je u hladnjaku, već u hladnijoj prostoriji na 17 do 18 stupnjeva. Uživajte", napisala je.
Zapešt ili pešt je domaći namaz od slanine koji se nekoć pripremao i jeo na selima, posebno zimi kada je ljudima trebalo više energije. Jednostavno se priprema, a toliko je ukusan da ćete ga poželjeti uvijek imati u hladnjaku.
Za francusku salatu se kaže kako je nastala iz ruske salate, odnosno da je njezina skromnija i pojednostavljena verzija. Ruska salata obično sadrži egzotične sastojke poput kavijara, jastoga, kapara i dimljenog mesa, dok je francuska salata njena skromnija verzija prilagođena srednjoeuropskim okusima. Ova je ruska salata također prilagođena našim prostorima, a sadrži šunku.
Čitateljica je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila recept za trogirske rafiole.
Radim ih prvi put i okusom me podsjećaju na voćne napolitanke. Koji raspucanci su vama omiljeni?
Recept za biskupski kruh ili biskupski kolač iz Nove zagrebačke kuharice izdane 1900. godine.
Na zagrebačkom adventskom Fuliranju u ponudi kućice Tringelt s domaćim specijalitetima, našla se i ova moćna, zimska juha. Otkrili su nam recept.
Mnogi ne mogu zamisliti Badnjak bez bakalara na bijelo, a s obzirom na cijenu bakalara, pronašli smo jeftiniju zamjenu - namaz od oslića.
Čitateljica Slava Hodak za blagdane je napravila linzere s dodatkom limuna. Prenosimo recept koji je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
U epizodi Slatke kuharice Petra Jelenić zaputila se u Međimurje, točnije Štrigovu, gdje je naučila kako se priprema tradicionalna pogača sa sjevera Hrvatske, prema receptu koji se nekoć koristio.
Popularno zimsko piće koje se veže za skijališta i apres-ski kulturu. Graniči s alkoholnim desertom, a idealno je za hladniju sezonu.
Njihova jednostavnost dio je njihove čarolije. Sastojci su bazični, ali rezultat ovisi o nijansama – pravoj količini maslaca, svježim orasima i, naravno, savršeno balansiranoj aromi vanilije. Vanilin šećer odavno je standard u receptima, ali uz novu Kotányi Bourbon vanilija pastu, kiflice prelaze na sasvim novu razinu.
Lidia Bastianich ima recept za najhrskavije pečene krumpir, savršene za božićni ručak. Evo kako ih pripremiti.