Doba je godine za...

kelj
Kelj
mandarine
Mandarine
spinat
Špinat
cvjetaca
Cvjetača
bijeli-kupus
Bijeli kupus
kesteni
Kesteni
limun
Limun
prokulice
Prokulice
nar
Nar
krumpir
Krumpir
brokula
Brokula
cikla
Cikla
persin
Peršin
zelena-salata
Zelena salata

Najnoviji recepti

Podvarak
(8)
40min

Podvarak je starinsko jelo od kiselog kupusa i mesa, posebno popularno za vrijeme zimskih mjeseci, a radi se u svim zemljama bivše Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj. Može se napraviti s bilo kakvim mesom, od svinjetine i junetine do lagano kuhane piletine, a nekoć se radilo i u vrijeme blagdana.

Vojnički grah
2h 30min

Omiljeno jelo koje mnogi obožavaju, a u grah po želji možete dodati i suho meso, kobasice ili slaninu.

Martinina mađarica
1h 5min

Čitateljica Martina Dod je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila recept za mađaricu za koju tvrdi da je najbolja, donosimo ga u nastavku.

Goveđi gulaš
2h 50min

Ako nemate ideja što kuhati za ručak, inspirirajte se ovim receptom naše čitateljice Slave Hodak za goveđi gulaš. Podijelila ga je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

New York Cookies
28min

Ako volite slastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste k tome aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji cijeli internet - Brooki cookies.Riječ je o keksićima koji su nešto veći od klasičnih cookiesa kakve inače viđamo, a iza cijele priče stoji australska slastičarka Brooke Bellamy, poznatija kao Brooki. Osim keksića, ona radi i torte i razne druge slastice, no najpoznatija je po keksima koji dolaze u raznim okusima.Recepti za sve njezine kekse dostupni su u njezinoj kuharici Brooki koja je nedavno izašla, a u nastavku donosimo recept za njezine najpopularnije kekse New York Cookies.

Umak od povrća
40min

Povrće iz hladnjaka možete iskoristiti za jednostavan i jako fin umak koji možete koristiti odmah ili pohraniti u staklenke.

Palačinke iz pećnice
(11)
25min

Jeste li već probali napraviti palačinke iz pećnice? Ovo je malo drugačiji recept od onoga za zapečene palačinke jer se u ovom slučaju palačinke ne peku prethodno, već samo u pećnici, a recept je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila naša čitateljica Ines Skrobo Ex-Čindrak.

Turska tjestenina
(7)
20min

Na TikToku svi rade takozvanu tursku tjesteninu, jelo od tjestenine, mljevene janjetine i nekoliko umaka, a recept za ovo viralno jelo pronađite u nastavku.

Česnica
35min

Česnica, koja se često naziva i božićna pogača, okrugli je kruh koji je u srpskoj tradiciji neizostavan dio Božića. Pravi se od pšeničnog brašna i peče se na Badnjak ili rano na božićno jutro, a njena priprema može biti popraćena raznim pravilima i ritualima, kao što je onaj da se prilikom miješanja u tijesto stavi novčić.

Makedonsko makalo
10min

Makalo je tradicionalno sjevernomakedonsko jelo bazirano na češnjaku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od češnjaka, toplog ulja ili maslaca, vinskog octa, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu zdjelu i dobro promiješaju. Ovom se jelu često dodaju sušena crvena paprika, nasjeckani peršin, ljute papričice, orasi, mlijeko ili jogurt

Splitska torta
1h

Splitska torta specijalitet je dalmatinske kuhinje, a recept za nju je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila naša čitateljica Nera Nikolić. "Nemojte je načeti isti dan, pričekajte najmanje dva dana da kore malo omekšaju i ne čuvajte je u hladnjaku, već u hladnijoj prostoriji na 17 do 18 stupnjeva. Uživajte", napisala je.

Namaz od slanine (pešt)
10min

Zapešt ili pešt je domaći namaz od slanine koji se nekoć pripremao i jeo na selima, posebno zimi kada je ljudima trebalo više energije. Jednostavno se priprema, a toliko je ukusan da ćete ga poželjeti uvijek imati u hladnjaku.

Ruska salata
1h

Za francusku salatu se kaže kako je nastala iz ruske salate, odnosno da je njezina skromnija i pojednostavljena verzija. Ruska salata obično sadrži egzotične sastojke poput kavijara, jastoga, kapara i dimljenog mesa, dok je francuska salata njena skromnija verzija prilagođena srednjoeuropskim okusima. Ova je ruska salata također prilagođena našim prostorima, a sadrži šunku.

Išleri
38min

Išleri su nezaobilazni blagdanski kolačići koji se obavezno rade oko Božića i Nove godine, a čitateljica Katica Gajić objavila je svoj recept u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Trogirski rafioli
38min

Čitateljica je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila recept za trogirske rafiole.

Limun raspucanci
21min

Radim ih prvi put i okusom me podsjećaju na voćne napolitanke. Koji raspucanci su vama omiljeni?

Biskupski kolač
1h 20min

Recept za biskupski kruh ili biskupski kolač iz Nove zagrebačke kuharice izdane 1900. godine.

Zagorska juha protiv mamurluka
45min

Na zagrebačkom adventskom Fuliranju u ponudi kućice Tringelt s domaćim specijalitetima, našla se i ova moćna, zimska juha. Otkrili su nam recept.

Namaz od oslića
(8)
30min

Mnogi ne mogu zamisliti Badnjak bez bakalara na bijelo, a s obzirom na cijenu bakalara, pronašli smo jeftiniju zamjenu - namaz od oslića.

Slavini linzeri s limunom
30min

Čitateljica Slava Hodak za blagdane je napravila linzere s dodatkom limuna. Prenosimo recept koji je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Repina pogača
2h 25min

U epizodi Slatke kuharice Petra Jelenić zaputila se u Međimurje, točnije Štrigovu, gdje je naučila kako se priprema tradicionalna pogača sa sjevera Hrvatske, prema receptu koji se nekoć koristio.

Bombardino
5min

Popularno zimsko piće koje se veže za skijališta i apres-ski kulturu. Graniči s alkoholnim desertom, a idealno je za hladniju sezonu.

Savršene vanilin kiflice
Promo
25min

Njihova jednostavnost dio je njihove čarolije. Sastojci su bazični, ali rezultat ovisi o nijansama – pravoj količini maslaca, svježim orasima i, naravno, savršeno balansiranoj aromi vanilije. Vanilin šećer odavno je standard u receptima, ali uz novu Kotányi Bourbon vanilija pastu, kiflice prelaze na sasvim novu razinu.

Pečeni krumpiri prema receptu Lidije Bastianich
(10)
35min

Lidia Bastianich ima recept za najhrskavije pečene krumpir, savršene za božićni ručak. Evo kako ih pripremiti.

Index kuhinja

U švedske cimet-rolice ide jedan začin za koji mnogi ne znaju, znate li koji?

U švedske cimet-rolice ide jedan začin za koji mnogi ne znaju, znate li koji?

CIMET-ROLICE sinonim su za zimske mjesece - ova slastica od dizanog tijesta dolazi iz Švedske, gdje se zove kanelbulle ili "pecivo s cimetom", a od tamo se proširila i na ostatak Europe, pa su tako cimet-rolice u Danskoj poznate pod nazivom kanelsnegl, u Norveškoj se zovu kanelbolle, u Finskoj korvapuusti, a u Estoniji kaneelirull.
U prošlom stoljeću bio je najpopularniji desert na Balkanu, a radimo ga i danas

U prošlom stoljeću bio je najpopularniji desert na Balkanu, a radimo ga i danas

JEDAN se jednostavan obrok (desert) u prošlom stoljeću istaknuo, a posebno na Balkanu. Jeftin je, zasitan i vole ga sve generacije, pa se tako i pripremao u mnogim domaćinstvima. Imamo i recept koji će vas sigurno vratiti u neka druga vremena.
Omiljena jela Zorana Milanovića: Jedno posebno obožava, a zna ga i sam pripremiti

Omiljena jela Zorana Milanovića: Jedno posebno obožava, a zna ga i sam pripremiti

ZORAN Milanović sinoć je ponovno izabran za predsjednika Republike Hrvatske, a mi smo istražili što predsjednik voli jesti i kuhati.
Popularne kupus kifle ne rade se s kupusom - znate li zašto se tako zovu?

Popularne kupus kifle ne rade se s kupusom - znate li zašto se tako zovu?

JEDNA vrsta kifli popularno nosi naziv kupus kifle, no kupus se ne nalazi među sastojcima. U nastavku pročitajte zašto se baš tako zovu, a i kako se pripremaju.