Canelés de Bordeaux mali su kolačići aromatizirani rumom i vanilijom, a dolaze iz francuske regije Bordeaux i tradicionalna su francuska slastica. Peku se u posebnim kalupima zbog kojih poprime taj specifičan oblik, a Petra Hadaš, studentica sestrinstva koja je svoje slastičarsko i pekarsko znanje „brusila“ u francuskoj školi École Ducasse s nama je podijelila recept.
Bijeli Egipat s malinama torta je za koju je potrebno malo više vremena, ali trud će se sigurno isplatiti. Recept za ovu slasticu podijelila je naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Pastry chefica Petra Jelenić kreirala je ovu tortu inspirirana tradicionalnim hvarskim paprenjacima.
Pastry chefica Petra Jelenić je u emisiji Slatka kuharica pripremila tradicionalne hvarske paprenjake prema ovom receptu.
Dugo sam odgađala pripremu Japanskog Cheesecake-a jer stvarno nisam vjerovala da od tri sastojka može ispasti ovako nešto fino. I bome samu sebe sam razuvjerila jer je ovo najsočniji i najprozračniji Cheesecake koji sam probala. Oduševljena sam što od jaja, čokolade i krem sira možete dobiti savršen i jednostavan kolač, svi koji su ga probali - oduševili su se. Kad se malo prohladi u hladnjaku - još je finiji - topi se u ustima.
Juhu možete jesti kao samostalan manji obrok, samo s dobrim kruhom, ali i kao početak ručka. Brzina priprema također nije zanemariva, a s obzirom na zahlađenje, mislim da će fina, topla juhica svima dobro doći.
Ove đulbastije su izuzetno mekane, sočne, izdašne i više nego fine. Nisu đulbastije (ćulbastije) kako ih se inače definira, a ni umak nije béchamel kako ga se inače definira. Sve je neka varijanta, ali božanstvena varijanta koju nikako nemojte propustiti.
Ovo je pravi nedjeljni ručak, gotov za sat vremena, a da ne spominjem da je za prste polizati. Probajte, vaši će vas ukućani obožavati.
Prejednostavan kolač od griza s višnjama na šalice iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?, za koji je recept podijelila naša čitateljica Stela Erdeg.
Ovaj torta-kolač bit će gotov u ravno 25 minuta (plus pola sata da se ispeče) i sjajno će se slagati uz poslijepodnevnu šalicu kave ili pak čaja, jer će i kolač sam po sebi imati taj bogat okus kave kakav mnogim sličnim kolačima često nedostaje.
Crumble od jabuka jednostavan je za napraviti, a iako se može napraviti s bilo kojim voćem, najdraži nam je onaj od jabuka, zapečen s mrvičastim posipom i poslužen topao, s malo sladoleda ili tučenog vrhnja. Ovdje je recept poznatog chefa Gordona Ramsayja.
Recept za prevrnuti kolač od jabuka podijelila je naša čitateljica Mira Zvijerac u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? Ovo je recept iz njezine bilježnice s receptima, a iako su sastojci za ovaj kolač vrlo bazični, tvore ukusnu slasticu za koju će vas svi tražiti recept.
Recept za brzinsku roladu s domaćim pekmezom od šljiva naše čitateljice Kristine Protulipac iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Donedavna su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti vrsaranski amareti izrađivali od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amareta, čiji je glavni sastojak badem. Ovaj su recept podijelile Nerina Štifanić i Karmen Pilat, prema tradicionalnom receptu iz usmene predaje. Karmen Pilat je recept za amarete dobila od gospođe Nerine Štifanić koja je amarete ispekla za njeno vjenčanje. Karmen je dobiveni recept prilagodila dodatkom šećera u prahu, a taj je recept s vremenom postao najrasprostranjeniji recept za vrsaranske amarete.
Recept za ovaj kolač objavila je naša čitateljica Renata u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a toliko je jednostavan da ga mogu napraviti i djeca. "Volimo ove jednostavne kolače koje mogu napraviti i dvogodišnjaci", napisala je ona u opisu, a recept pronađite u nastavku.
Za ove kroasan kiflice naša čitateljica Ivana Miljanović tvrdi da su najmekše, imamo i recept koji je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Piletina cacciatore potječe iz ruralnih dijelova Italije i bila je omiljena među lovcima zbog svoje jednostavne pripreme i bogatog okusa. Kombinira sočne komade piletine s pireom od rajčica, paprike, gljiva, luka i začina, stvarajući ukusno jelo koje je idealno za obiteljski ručak ili večeru s prijateljima. Osim njoka, za malo drugačiju varijantu poslužite piletinu cacciatore uz palentu ili domaći kruh, kao što to čine Talijani.
Osim što ju možete pripremiti na salatu, od cikorije možete napraviti i finu i hranjivu juhu, a u nastavku donosimo talijanski recept za juhu s cikorijom, jajima i Pecorino Romano sirom.
Cikorija se može jesti sirova na salatu, no možete ju i prokuhati i dodati joj češnjak, inćune i kapare za bogatstvo okusa. Evo kako pripremiti cikoriju na talijanski način.
Vrlo brzo, jednostavno i jeftino jelo, a prefino. Možete dodati suho meso ili ostaviti kao vegetarijanski obrok.
Naša čitateljica Kristina Protulipac je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila recept za svoje knedle od kruha, koje je poslužila uz meso u umaku.
U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo top recept za štrudlice s pekmezom od šljiva, domaću verziju onih popularnih, kupovnih štrudlica koje svi toliko obožavaju. Autorica recepta je Tina Vuković, a njezin recept prenosimo u nastavku.